top of page

Ontstaan en ontwikkeling van de hotels Montíboli en Eurotennis aan de hand van oude postkaarten

De urbanisatie Montíboli, ten zuiden van Villajoyosa, zoals we die nu kennen, is uitgegroeid tot een mooie en rustige residentiële wijk.

Volgens de legende is de naam Montíboli afgeleid van “Mont Al Bali”. Dit is de naam die de lokale bevolking aan de klif tussen de stranden van La Caleta en El Asparalló heeft gegeven, omdat naar verluid de Moorse koopman Mohammed Al Bali samen met zijn Spaanse geliefde zich vanop deze klif in het water zou hebben gestort om een einde te maken aan hun onmogelijke liefde. (Zie de blogpost La leyende de Montiboli)

Het is boven op deze klif dat in 1968 het hotel Montíboli werd gebouwd. Zoals de foto's hieronder tonen, was het hotel in die tijd veruit het enige gebouw in deze omgeving. In de Carrer Noruega, de toegangsweg naar het hotel, is er nauwelijks bebouwing te zien. Ook was er op het strand van La Caleta nog geen spoor te vinden van de bijgebouwen (zwembad en restaurant El Minarete) en evenmin van aparthotel Eurotennis..


In die tijd lag de rots (la Roca), die nu op het strand van la Caleta aansluit, nog een stukje in zee, zoals te zien is op de foto hieronder die vanuit het hotel Montíboli is genomen.


In het begin van de jaren zeventig werd het hotel Eurotennis gebouwd aan de voet van de baai van La Caleta. Zoals de foto's hieronder tonen, was de buitengevel van het gebouw volledig in het wit geschilderd. Op de eerste foto is er nog geen spoor te vinden van de mooie tuin langs de toegangsweg naar het strand. Ondertussen had het hotel Montíboli in de baai een tennisveld en een zwembad aangelegd (nog niet overdekt) met er naast de "beach club El Minarete" (nu feestzaal voor banketten en trouwfeesten).


Let ook op de oorspronkelijke kleur van de tennisvelden, en de vaste parasols op het strand van La Caleta. .


Op de volgende foto's zijn de prille aanplantingen in de tuin te zien alsook de tentvormige overkapping van het zwembad van hotel Montiboli.


Op de foto hieronder, genomen in dezelfde periode als de foto hierboven (+/-1990), is te zien dat "la Roca" toen nog steeds een eindje in zee lag. Let ook op de vaste parasols op het strand (ondertussen verdwenen).

Destijds werd er in de baai van La Caleta ook actief gezeild, vandaag vinden we nog enkel de restanten hiervan in de tuin van Eurotennis, in de vorm van afgedankte zeilboten die als bloembak dienst doen.


Foto's uit latere jaren tonen aan hoe de bebouwing rond de baai van La Caleta verder is ontwikkeld.

Op de eerste foto hieronder zien we dat de achterzijde van het hotel Eurotennis zijn witte kleur heeft ingeruild voor een terracotta tint.

In de volgende foto, ongeveer genomen vanuit dezelfde positie maar een eindje later, zien we vooral hoe het hotel Montíboli verder is uitgegroeid: het zwembad op het strand werd overdekt en een eerste nieuwe zijvleugel werd aangebouwd.

In een later stadium bouwt men de twee typerende liftkokers die de verbinding verzekeren tussen hotel Montíboli en het zwembad.

Uiteindelijk wordt deze zijvleugel van hotel Montíboli nog verder uitgebouwd om de kamer capaciteit te verhogen.

Tot slot nog twee foto's vanop zee: de eerste met enkel het hotel Montíboli (meer dan 45 jaren geleden!) en dan de tweede met beide hotels Eurotennis en Montíboli.

Recent blogs
Follow us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page