top of page

Villajoyosa, de vrolijke stad


Hangende huizen in Villjoyosa

Het bijzonder kleurige stadje Villajoyosa, dat aan de Costa Blanca op 32 kilometer van Alicante ligt, schreeuwt om een bezoek. Het ongekend rijke kleurenpalet van de gevels, de huisjes die als luciferdoosjes tegen de rotswand van het ravijn hangen, het oude centrum, spontane flamenco, het prachtige strand, de bekende chocoladefabriek Valor en meer zijn redenen genoeg om deze kleurrijke Spaanse mozaïek aan te doen.

Villajoyosa in de oudheid

De geschiedenis voert terug tot maar liefst de bronstijd waarin Villajoyosa als iberische nederzetting ontstond. Diverse volken, waaronder Moren, hebben hier gewoond, totdat het in de middeleeuwen door christelijke koningen werd heroverd. Zoals zovele plaatsjes aan de Costa Blanca had het stadje te lijden van berberse piraten en andere ongenode gasten en werd dan ook geheel ommuurd door Koning Felipe II. Daarvan zijn nog enkele resten en torens over welke bezichtigd kunnen worden.

Vissersdorp

Toen de rust in de 19e eeuw was weergekeerd kon Villajoyosa zich wijden aan de visserij, nog altijd een belangrijke bron van bestaan. In de namiddag zul je dan ook vanaf het strand vele visserschepen zien terugkeren naar de haven, vaak begeleid door wolken van meeuwen.

Uniek badplaatsje Mede door het grote schone strand is het toerisme ook een bron van inkomsten. Het oude kleurige centrum met vele kleurige huisjes nodigt natuurlijk ook uit tot een bezoek. Het heeft een geheel eigen en vooral ook unieke sfeer die je nergens aan de Costa Blanca zult vinden.


Flamenco, de Vrolijke Stad

Mocht je de kans hebben op een zondagmiddag met mooi weer het oude centrum te bezoeken dan is de kans groot dat de flamenco muziek je tegemoetkomt uit de huisjes maar ook op straat kan je zingende en dansende bewoners tegenkomen. Je zal dan begrijpen waar het stadje zijn naam, ¨Vrolijke Stad¨ aan dankt. ( Vila Joiosa in het valenciaans ).

Hanghuisjes als orientatiepunt

Zeer bijzonder zijn de hanghuisjes, voormalige vissershuisjes, langs het diepe ravijn van de Rio, waar doorheen een fraai pad is aangelegd dat naar het strand voert. Lopend door de vallei van de Rio Armodorio zie je in de hoogte de huisjes hangen en je vraagt je af waarom ? Er is immers ruimte genoeg in de omgeving. Het verhaal gaat dat men vanuit de kleurige huisjes de schepen in de gaten kon houden en omgekeerd vormden zij een orientatiepunt voor de vissers.


Prachtig rustig strand

Op het strand zul je aangenaam verrast worden, het is een werkelijk zeer groot en prachtig met groepen palmen en een mooie wandelboulevard. Merkwaardig genoeg is dit alles zelfs in hoogseizoen betrekkelijk rustig, een waar genot.Terrasjes voor een drankje, maaltijd of tapas, ontbreken natuurlijk niet. Je vind ze voornamelijk langs de wandelboulevard langs het strand.


Churros en chocolade van Valor

Een bezoek aan de chocoladefabriek Valor is de moeite waard. De Valor chocolade heeft terecht naam en faam in heel Spanje en je vindt de produkten van Valor dan ook overal waar chocolade van kwaliteit te koop is.




Ook de goede churros, gefrituurde deegstengels, worden hier gedoopt in chocola van Valor.De churros zijn zeer geliefd aan de Costa Blanca en bij elke feestelijke gelegenheid mogen ze niet ontbreken.


Een bezoek aan het museum over de geschiedenis van de chocolade met gratis engelstalige rondleidingen in de fabriek vinden plaats om 11.00 en 16.00u. Aan het eind van de rondleiding volgt een bezoek aan de tearoom/winkel waar je je te goed kan doen aan de chokolade lekkernijen.

Openingstijden:

Maandag - Vrijdag, 9.00-13.00u en 16.00-19.00

Zaterdagen, 9.00 - 1300u

Nog meer te doen ? Jazeker, de uitkijktorens La Torre del Charco en La Torre de l´Aquilo zijn absoluut een bezoek waard, ze zijn te vinden op de mooiste plekjes van de kustlijn ten noorden en zuiden van Villajoyosa.

Daartussen zijn er nog verscheidene fraaie stranden en Calas, (rotstrandjes, letterlijk inhammen) waar je het rijk voor jezelf hebt (van noord naar zuid):

- Cala Racó del Conill

- Playa de Torres

- Playa l´Esparello

- Playa la Caleta

Toeristische informatie Oficina de Turismo Calle Colon, 40

Tel : 0034966851371

www.lavilaturistica.com

Recent blogs
Follow us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page