top of page

Kleurrijk Villajoyosa, de chocolade-parel van de Costa Blanca


Paseo Marítimo

Soms zie je foto’s en denk je: “Waar is dat gemaakt? Daar wil ik heen!” Dat gebeurt veel mensen ook bij het zien van een foto van Villajoyosa. Het leuke aan dit stadje is dat het – als je je er even in verdiept – nog meer charme heeft dan enkel de gekleurde huisjes aan het strand!

Villajoyosa in een vogelvlucht

Villajoyosa is een stadje 15 km ten zuiden van Benidorm. Het is wat ons betreft echt een "must see" als je op vakantie bent aan de Costa Blanca.

Het stadje lijkt regelrecht van een ansichtkaart gelopen te zijn. Met de gekleurde vissershuizen die fel afsteken tegen het lichte zandstrand en de geweldige promenade "paséo marítimo" die tot aan de haven loopt. Met maar liefst 3,5 km aan fijn zandstrand hoef je hier niet als sardientjes naast elkaar liggen om te zonnebaden.

Het verhaal van de gekleurde huisjes

Ja, dat is nog wel een verhaal apart; die gekleurde huisjes zijn natuurlijk geweldig, maar hoe is dat straatbeeld zo ontstaan? Het verhaal gaat dat de kleuren een oriëntatiepunt waren voor de vissers als zij op zee waren. De ligging aan het water was daarbij ook weer perfect; zo konden de thuisblijvers de vissersschepen op zee in de gaten houden.

Geniet zeker van het uitzicht op dit prachtige geheel van kleurrijke huisjes, maar neem ook de tijd om een wandeling te maken door het stadje. Je wordt letterlijk teruggegooid in de tijd door de 16e eeuwse stadsmuren en een doolhof van smalle straatjes. En je vindt er enkele bezienswaardigheden, waaronder de gotische parochiekerk.

Chocoholics opgelet!

Villajoyosa kent een rijke geschiedenis in de chocolade-industrie. Deze gaat terug tot in de 18e eeuw toen de eerste cacaoplant geïmporteerd werd. Je ruikt de cacao soms overigens al als je het stadje binnenkomt! In 1881 vestigde hier zich de eerste chocoladefabriek, Valor.

Inmiddels zijn er drie fabrieken, maar de eerste bestaat nog steeds en een deel hiervan is ingericht als museum. Je kunt er dagelijks terecht voor gratis rondleidingen. Een winkeltje vind je er ook. Een souvenir is leuk als aandenken, maar onthoud; het is geen Belgische chocolade. Op terrasjes kun je steevast churros met chocolade bestellen. Veel van deze churros worden gemaakt met de Valor-chocolade en zijn hier dan ook naar vernoemd!

Chocolade museum van Valor

Een tweede museum dat je na die geweldige churros kan bezoeken (althans, als je van cultuur houdt), is het Museo Municipal de Arqueología Etnología de Villajoyosa "Vila Museu". In het museum ontdek je alles over de historie van het stadje, met prachtige archeologische schatten uit de Romeinse tijd.

Buiten het centrum van Villajoyosa vind je ook diverse historisce uitkijktorens. Neem zeker een kijkje bij de Romeinse graftoren "Torre San Joseph" (playa de Torres) en Torre del Aguiló (Cala de Finestrat) ten noorden van Villajoyosa, waar je een prachtig uitzicht heb over zee en de skyline van Benidorm. Ten zuiden van Villajoyosa vind je een idyllische uitkijktoren uit e XVIIde eeuw, die de rustige cala del Charco domineert.

Torre del Charco met de Puig Campana op de achtergrond

Torre del Charco met Puig Campana op de achtergrond

Recent blogs
Follow us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page