top of page

Het bontgekleurde "vrolijke" visserstadje Villajoyosa


As je op vakantie bent aan de Costa Blanca moet je zeker een bezoekje brengen aan het mooie kuststadje Villajoysa in de provincie Alicante .

Het authentieke centrum van La Vila, zoals het stadje kortweg door de locals wordt genoemd, is omgeven door een vestingmuur uit de zestiende eeuw die toentertijd diende om de aanvallen van Berbers uit Noord-Afrika te weren.

Ook zijn de gekleurde huizen aan de boulevard en de hangende woningen boven de rio Amadorio er een echte bezienswaardigheid.

Daarnaast telt het stadje maar liefst drie chocoladefabrieken zodat elke liefhebber van dit zoete goedje hier zeker aan z'n trekken komt. Voor wie een dagtrip naar het plaatsje wil plannen is er absoluut genoeg te zien.

Villajoyosa werd gebouwd tijdens de Moorse bezetting. Zij beschermden de bewoners met een versterkte muur en een heus kasteel. Maar toen de troepen van koning Jaime I het gebied bezetten ging de hele bevolking er vandoor. Nadat de plaats in 1300 werd toegewezen aan Admiral Bernat de Sarria kreeg het stadsrechten en de nieuwe titel “de vrolijke stad”. Dat bleek een zeer aantrekkelijke naam voor de christelijke kolonisten uit Aragon en Catalonie die zich er wilden vestigen.

Het oude centrum verken je het beste te voet. Zet je auto dan onder of aan het einde van de strandboulevard. Die vind je als je bij het Repsol tankstation in de hoofdstraat de weg verlaat en afslaat richting de zee. Wanneer je vanuit je parkeerplaats de strandboulevard "Paséo Marítimo" op gaat zie je al direct de oude vissermanshuizen waarvan de gevels stuk voor stuk in een vrolijk kleurtje zijn geverfd. Men zegt dat dat een idee was van de families van de vissers. Zij dachten dat hun mannen na een hele tijd op zee te zijn geweest, de thuishaven op deze manier beter zouden herkennen.

Langs de mooie "Paséo Marítimo" vind je vooral gezellige bars en restaurants met schaduwrijke terrassen waar het altijd heerlijk vertoeven is. Je kan wandelen naar de haven en de pier waar ook de vismijn gevestigd is. De verse vangst wordt hier vijf dagen in de week rond een uur of vier in de middag aan wal gebracht.

Deze nijverheid was in de negentiende eeuw sterk verbonden met de voor Villajoyosa economisch belangrijke chocoladeindustrie. Het stadje telde in die tijd maar liefst dertig fabrieken waar deze lekkernij werd geproduceerd.

De lokale vissers maakten lange reizen naar Zuid-Amerika en Midden-Afrika om er te handelen in textiel, wijn en zout. En voor de terugreis naar het schiereiland werd het schip weer volgeladen met jute balen vol cacaobonen, de grondstof voor de chocolade.

Voor een wandeling door de oude stad "casco antiguo" loop je een stuk langs de promenade waar ook de gekleurde vissershuizen staan.

Ga eerst richting de Farmacia die je in een van de laatste huizen kunt vinden. Hier wandel je de hoek om en houd je rechts aan. Zo loop je in het park bij de Rio Amadorio waar je kunt genieten van de rust die er heerst na alle drukte aan de boulevard.

Boven de rivier zie je de gevels van de hangende huizen "casas colgantes". Sommige zijn gebouwd op de versterkte muur die onder het toeziend oog van Felip II werd opgericht om de stad op de heuvel te beschermen tegen piraten.

Nog voor je onder de enorme bogen van de stenen brug doorloopt zie je aan je rechterzijde een speelplaats. Op deze plek steek je na het park verkend te hebben de rivier over en klim je via de trappen het oude centrum in. Slenter er in alle rust door de smalle straatjes en geniet van alle vrolijk gekleurde huizen en doorkijkjes.

Op de Plaza de la Iglesia staat de Nuestra Senora de la Asunción, een kerk waarvan de dikke muren en de hoge toren de mensen tijdens aanvallen van piraten moest beschermen. Het is een van drie vestingkerken in onze prachtige provincie die in Gotisch Catalaanse stijl is gebouwd. Deze architectuur is kenmerkend voor de tijd van de Kroon van Aragon.

De kapel herbergt het beeld van de patroonheilige van het stadje, dat ooit diende als een boegbeeld van een schip.

Je mag Villajoyosa natuurlijk niet verlaten zonder een van de chocoladefabrieken te hebben bezocht. Je hebt de keuze tussen het bekende merk Valor, of de kleinere producenten Perez en Clavileño.

Elke fabriek heeft een eigen museum waar je alles te weten komt over de productie van chocolade, en natuurlijk mag er ook worden geproefd en ingekocht.

Valor heeft trouwens nog twee chocolaterias aan de Av. del País Valencià en de Av. Pianista Gonzalo Soriano, waar je volop kunt genieten van een van de typische Spaanse specialiteiten; churros met een dikke chocoladecreme. Maar ze hebben er natuurlijk nog veel meer overheerlijke zoetigheden. Een bezoek is een absolute must voor de chocoholic.

Recent blogs
Follow us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page